Category Archives: Çocuğun Manevi Eğitimi

Bir Böcek Çiftliği Kurun

Gerekli Olanlar: Kapaklı boş cam kavanoz Tercihen 20x20x20 cm ebadında karton kutu Tuvalet kâğıdı rulosu Makas Koli bandı Taze ağaç yaprağı ve meyve kabukları Çocuğunuzla kır gezisine veya ormanda piknik yapmaya gittiğinizde cam kavanozu yanınıza alın. Akrep ve yılan gibi zehirli canlılara dikkat etmek şartı ile bulabildiğiniz kadar değişik cinste küçük böceklerden toplayarak kavanoza koyun… Read More »

Balkonda Kuş Besleyin

Gerekli Olanlar: Birkaç adet çam kozalağı Kuş yemi Reçel veya bal Tabak Naylon ip Çocuğunuzun kuş beslemesi için onu kafese kapatması gerekmez. Birlikte çam kozalaklarına sıra ile 15-20 cm uzunluğunda ip bağlayın. Kozalaklarının üzerine bal veya reçel sürün. Tabağı kuş yemi ile doldurun. Kozalakları kuş yeminin içinde yuvarlayarak üst yüzeylerinin yemle kaplanmasını sağlayın. Balkon demirine… Read More »

Hayatı ve tabiatı tanıma etkinlikleri

Bu etkinlikler çocuğunuzun toprakla, suyla, havayla, çiçekle, böcekle kısacası tabiatla dost olmasını ve hayatı tanımasını kolaylaştıracaktır. Çıplak ayakla toprağa basmamış, sokakta oynamamış, yağmurda ıslanmamış, kırda çiçek toplamamış, kuş sesi dinlememiş, beton evlerde, dört duvar arasında büyümüş çocuklarda duygusal zeka gelişemez. Bu çocuklar soluk benizli, iştahsız, mızmız ve geçimsiz olurlar.Kır çiçeklerinden ve yapraklardan koleksiyon Gerekli Olanlar:… Read More »

Duygusal zekayı geliştirici etkinlik ve oyunlar

Müzikli bardaklar Gerekli Olanlar: Sekiz adet çay bardağı Su Çay kaşığı Majörden (kalından) minöre (inceye) doğru gerekli sesleri elde etmek için çay bardaklarına sırası ile azaltarak su doldurun. Ağzına kadar dolu bardak kalın do sesini, boş bardak ince do sesini verecektir. Bunun için 8 bardak hazırlamış olmanız gerekiyor. Bardaklara kaşıkla yavaşça dokunarak çıkan melodileri çocuğunuza… Read More »

Çocuklarda hayal dünyası veya masal çağı (Fairy Tales Period)

ÇOCUK gelişiminde 3-5 yaşlan hayal dünyasının en zengin olduğu dönemdir. Hayal ettiği her şeyin gerçekleşeceğine inanır. Bu döneme “peri masalı çağı” diyoruz. Masallarda anlatılan abartılı ve gerçek dışı olayların gerçekleştiğine inanır  Çocuk için “imkansız” diye bir şey yoktur. Akla gelebilecek her şey mümkündür. “Dün gece, sen uyurken, gökten bir yıldız inde ve seni öpüp gitti,”… Read More »

Dini hikayelerde telkin ve çocuk psikolojisi

Kitapçı  raflarında “Dini Hikayeler” adı altında pek çok kitap bulabilirsiniz. Bu kitapların çoğu, maalesef, çocuk psikolojisi dikkate alınmadan ve bir psikologun görüşü alınmadan yazılmaktadır. İyi niyetle kaleme alınan bu hikayelerde çocuk ruh sağlığına aykırı ifadeler yer almaktadır. Birkaç örnek verelim: Bir hikayede “Allah yaramazlık yapmayan, anne babalarını üzmeyen çocukları sever,” ifadesinin yer aldığını düşünün. İlk… Read More »

Terbiyede Dayağın Yeri Var mı?

Doğu Anadolu’nun bir kasabasından yazan ve okuyucum olduğunu söyleyen bir baba çocuklarından şöyle yakınıyordu: “Ben geleneklerine bağlı, dindar bir ailede yetiştim. Bu yaşıma kadar, bir gün olsun, babama karşı geldiğimi, sözünden çıktığımı hatırlamıyorum. Çocuklarımı da bu terbiye ile yetiştirmeye ve dinlerini en güzel şekilde öğretmeye çalıştım. Ellerinizden öper 5 yaşında bir kızım 7 ve 10… Read More »

Allah inancında annenin etkisi

Çocuğun  ruhsal gelişiminde annenin payı çok büyüktür. Son araştırmalar fiziksel gelişme kadar ruhsal gelişmenin de ana rahminde başladığını gösteriyor. Eşlerin birbirini sevmesi, evliliğin mutluluk içinde devam edeceğine inanması ve çocuk yapmaya istekli olması çocuk ruh sağlığının ilk şartıdır. Sosyal ve ekonomik şartları iyi, eşini seven, çocuk yapmaya istekli bir kadın annelik rolünü ve sorumluluğunu üstlenmeye… Read More »

Allah inancında babanın etkisi

Çocuklar, okul öncesinde babalarını dünyanın en güçlü, en bilgili ve en maharetli insanı olarak tasavvur ederler. Her çocuk babasının gücü ile övünür. “Benim babam senin babanı döver,” derken çok samimidir. Bunu söylerken bir anlamda “Beni her türlü tehlikelere karşı koruyan bir babam var. Babam varken kimse bana zarar veremez” demek istemektedir. Anne çocuğuna Allah’ın dünyayı… Read More »

Tabiat Allah’ın varlığını gösteren bir kitaptır

İNANCIMIZA göre topraktan yaratıldığımız için, bir çocuk topraktan ne kadar uzak kalırsa kendisine o kadar yabancılaşır. Büyük şehirlerde, çok katlı apartmanlarda, dört duvar arasında sıkışıp kalmış, ayağı toprağa basmayan, bahçelerde ve kırlarda yalınayak koşturmayan, sokakta arkadaşlarıyla oynamayan çocuklar duygusal ve sosyal yönden gelişemez; soluk benizli, sinirli ve geçimsiz olurlar. Tabiatla tanışmamış, tabiattaki canlı varlıklarla iletişim… Read More »

Çocukta Allah Telakkisi

DENEYSEL psikoloji, okul çağına kadar çocukta sanatsal (arlifact) bir düşünce biçimi olduğunu ileri sürmektedir. Buna göre çocuk gördüğü her şeyin bir insan eliyle yapıldığını; güneş, ay, yıldızlar, denizler, dağlar ve nehirler gibi zor şeylerin de daha güçlü ve daha büyük bir insan tarafından yapıldığını düşünmektedir. Çocuktaki bu “büyük işleri büyük insan yapar” düşüncesi ileride, soyut… Read More »

Kişilik Gelişiminde Ailenin Etkisi

ÇOCUK bir anne ve bir babanın ortak meyvesidir. Yaratılış kanunu (fıtrat) gereği çocuk genetik miras (soyaçekim) yoluyla anne ve babadan başlamak üzere geriye doğru soyuna (büyük anne, büyük baba, amca, dayı hala, teyze) benzer özellikler taşır. Bu benzerlikler fiziksel özellikler (yüz hatları, göz rengi, ten rengi, boyu vb.), huy dediğimiz kişilik özellikleri, zihinsel kapasite ve… Read More »

Çocuk Gelişiminde Kritik Yaşlar

Çocuklar belli gelişim evrelerinde inatçı, kuralları çiğneyen, dur-sustan anlamayan, başına buyruk hareket eden bir kişilik sergileyerek anne babaları zor durumda bırakırlar. İlk kritik dönem birinci yaş: Çocuk bir yaşından sonra yani yürüme ve konuşma becerisi kazandıktan sonra inatçı davranışlar göstermeye başlar. Anne babanın dediğinin tersini yapmaktan ve kuralları çiğnemekten zevk alır gibidir. Anne “yapma” dedikçe… Read More »

Çocuğunuzla Çatışma Yaşamamak İçin Yapmanız Gerekenler

Çocuk inatçılık gösterdiğinde soğukkanlılığınızı korumaya çalışın. Derin bir nefes alın ve içinizden “O sadece bir çocuk” deyin. Öfkeli bir tavır takınmayın, yumuşak ve uzlaşmacı bir ses tonuyla konuşmaya özen gösterin. Ona kimin güçlü olduğunu ispatlamaya çalışmayın. Çatışmayı kazanmak için anne ve babalık otoritenizi kullanmayın. Çatışmayı birinizin kazanması gerekmez, her ikiniz de kazanabilir, her ikiniz de… Read More »

Çocuklarda önemli ahlâk dışı davranışlar

Yalan Bir çocuğun bilinçli veya bilinçsiz olarak başkalarını aldatmak, küçük düşmekten kurtulmak ve çıkar sağlamak için gerçek dışı sözler söylemesine ve akla uygun bahaneler bulmasına yalan diyoruz. Çocuklar 5 yaşa kadar bilinçli olarak başkalarını aldatmak ve bundan çıkar sağlamak için yalan söylemezler. Bu yüzden çocukların beş yaşına kadar söylediği gerçek dışı sözleri ve uydurma hikâyeleri… Read More »

Nimete Saygı

Müslüman anne babalar olarak yemeğe başlarken “Bismillah”, bitirince “Elhamdülillah” deriz; çocuklarımıza da öğretiriz. Eğer bu kelimelerin ne anlama geldiğini ve niçin söylediğimizi anlayacakları bir dille açıklamazsak, çocuklar bu kelimelerin anlama geldiğini kavrayamaz, teğet bir dille söylemiş olurlar. Çocuklarımızın bu kelimeleri duygusal zekalarıyla kavra maları için şöyle bir açıklama yapılabiliriz: “Çarşıdan bir yiyecek aldığımız zaman karşılığında… Read More »

Ahlaki Davranışların Din Eğitimi İle İlişkisi

Bir Müslüman için en güzel ahlâk örneği peygamberimizdir. O, yukarıda temas ettiğimiz gibi, güzel ahlâkı tamamlamak için gönderilmiştir. Aişe anamızın ifadesiyle peygamberimizin ahlâkı Kur’an ahlakı idi. Kur’an, aynı zamanda bir ahlâk kitabıdır. Kur’anda geçen Allah’ın emir ve yasaklarını her alanda en iyi yaşayan peygamberimizdir. Peygamberimiz olmasaydı, Allah’ı gerçek anlamda bilemez; isim ve sıfatlarını, emir ve… Read More »

Ahlâki Davranışlar

AHLÂKİ davranışlar kişiliğimizin bir parçasıdır. Biz farkında olsak da olmasak da bütün davranışlarımızda, insanlarla olan ilişkilerimizde, olaylara bakış açımızda, dünya görüşümüzde, duygusal tepkilerimizde çocukluktan kalan izler vardır. Her çocuk, normal şartlar altında, “okul öncesi dönem” olanak İsimlendirdiğimiz eğitim açısından çok önemli olan ilk altı yılım aile içinde geçirir. Aileden aldığı eğitime bağlı olarak, olumlu veya… Read More »

Çocukta Ahlâk Gelişimi

DİN DUYGUSU sadece yüce bir güce sığınmadan ve bağlanmadan ibaret değildir; içersinde ahlâki duyguları da barındırır. Allah’a iman eden bir mümin, “âmetü”de ifade edilen temel esaslara (meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna, öldükten sonra dirilmeye) da inanmış ve iman etmiş sayılır. Bu kişinin imanı davranışlarına yansır; bu davranışlar onda bir… Read More »

Zalimler ve azizler

TARİH, akademik zekası yüksek olduğu halde, mutsuz ve parçalanmış ailelerden gelen, şiddet ve baskı altında büyümüş, duygusal zekadan yoksun, yüksek akademik zekasıyla mevki ve makam sahibi olduktan sonra kendi partisinden olmayan, kendi ideolojisine boyun eğmeyen milyonlarca insanı hapislerde çürüten, işkence yaptıran, öldürten firavun karakterli zalim diktatör örnekleriyle doludur. Diğer taraftan akademik zekası yüksek, mutlu bir… Read More »